Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

بورس تهران معاملات دومین روز کاری هفته را تحت تاثیر فضای نامطلوب بازار شنبه و قرار گرفتن قیمت آخرین معامله طیفی از نمادها در سطوحی پائین‌تر از قیمت‌های پایانی، با فشار جدی عرضه و عقبگرد قیمت‌ها آغاز کرد و در همین راستا شاهد سرخ‌پوش شدن طیف وسیعی از نمادها (حدود 80 درصد سهام) بودیم اما با گذر از نیمه ابتدایی بازار، رفته‌رفته طرف تقاضا هم وارد گود شد و به مرور برخی از نمادها با اردرهای حمایتی و تحرکات حقوقی‌ها در مسیر تعادل قرار گرفتند. هر چند که ...

«منفی اما استوار !!»  

علیرضا باغانی: 1) پیش‌بینی بازار ...

بورس24 : بورس تهران معاملات دومین روز کاری هفته را تحت تاثیر فضای نامطلوب بازار شنبه و قرار گرفتن قیمت آخرین معامله طیفی از نمادها در سطوحی پائین‌تر از قیمت‌های پایانی، با فشار جدی عرضه و عقبگرد قیمت‌ها آغاز کرد و در همین راستا شاهد سرخ‌پوش شدن طیف وسیعی از نمادها (حدود 80 درصد سهام) بودیم اما با گذر از نیمه ابتدایی بازار، رفته‌رفته طرف تقاضا هم وارد گود شد و به مرور برخی از نمادها با اردرهای حمایتی و تحرکات حقوقی‌ها در مسیر تعادل قرار گرفتند. هرچند که این تعادل پایدار و ادامه‌دار نبود اما همینکه زهر عرضه‌ها تا حدودی گرفته شد و حدود 20 درصد از نمادها در دامنه سبز به کار خود خاتمه دادند، اتفاق خوب و امیدوارکننده‌ای بود. در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با افت 1.84 درصدی و شاخص هم‌وزن با کاهش 1.54 درصدی به کار خود خاتمه دادند. ارزش معاملات مقداری کمتر از روزهای اخیر و حوالی 10.3 همت گزارش شد و رقمی بالغ بر 2.3 همت از کد معامله‌گران حقیقی به‌ سبد حقوقی‌ها منتقل شد.

بحث امروز را با این نکته خاص آغاز می‌کنیم. در گذشته ورود و خروج پول حقیقی‌ها یکی از پارامترهای مهم برای شناسایی روند کوتاه‌مدتی بازار بود. اما اکنون به‌ دلیل ورود صندوق‌های متعدد سرمایه‌گذاری (سهام، مختلط، اهرمی و بخشی) بسیاری از حقیقی‌ها ترجیح می‌دهند به‌ جای اینکه بصورت مستقیم خریدار سهام باشند، نقدینگی خود را از طریق صندوق‌ها و یا سبدگردان‌ها درگیر بازار کنند و لذا این صندوق‌ها (با شناسه حقوقی‌) در ازای صدور یونیت‌های خرید در مسیر خرید سهام قرار می‌گیرند. بنابراین معتقدیم که تراز نقدینگی حقیقی‌ها دیگر کارکرد گذشته را ندارد و نمی‌تواند مبنای دقیقی برای شناسایی روند بازار باشد ... !

انصافا بازار دو روز گذشته با وجود فشار عرضه و تحرکات منفی برخی از حقیقی‌ها، حجم خوبی داشت و لازم است به سه نکته مهم توجه داشته باشیم. نکته اول اینکه، در مسیر جدید یعنی بالای سطح 2.8 میلیون، طول موج‌ها کوتاه خواهد بود و مدام شاهد اصلاح مقطعی سهام خواهیم بود. نکته دوم اینکه، خبری از حرکت دسته‌جمعی صنایع (رشد یکپارچه بازار) نخواهد بود. و نکته سوم اینکه، طی مدت اخیر پول جدیدی وارد بازار نشده و کماکان همان کدهایی که از ابتدای روند صعودی فعال شده‌اند، مشغول به خرید و فروش روزانه هستند. بنابراین این زد و خورد و فراز و فرودها عادی است و این موج را با موج قبلی نباید مقایسه کرد.

همانطور که قبلا هم اشاره شد، بازار در هفته پایانی دی و هفته نخست بهمن درگیر 3 موضوع مهم و تحولات خاص خواهد شد که هر یک از این موضوعات آثار مهمی بر بازار دارد. موضوع نخست تحولات کدال است. طی یک هفته پیش رو گزارش‌های 9 ماهه و در هفته نخست بهمن انتشار گزارش‌های ماهانه را خواهیم داشت. این دو گزارش از این نظر اهمیت دارند که آخرین دور از گزارش‌های مالی سال جاری‌ است و به طور کلی تا انتهای سال فقط یک دوره گزارش ماهانه بهمن را خواهیم داشت. بنابراین اگر قرار است P/E-forward سهم‌ها مشخص شود، نقش این دو گزارش که طی این چند روز می‌رسد، برای بازار مهم و حیاتی خواهد بود.

موضوع دوم، برگشت ترامپ به کاخ سفید پس از یک وقفه 4 ساله و اظهارنظرها و برنامه‌های اوست. بسیاری معتقدند یکی از دلایلی که باعث شد طی مدت اخیر برخی از جریان‌های پولی و معامله‌گران قدیمی خیلی همراه بازار نشوند و نظاره‌گر باشند، ترس و نگرانی نسبت به‌ تحولات خاص پیش رو با حضور رئیس‌جمهوری به نام ترامپ است. درخصوص این مساله و سناریوهای سیاسی پیش رو در گزارش صبح روز شنبه بصورت مفصل بحث شد. لذا پیشنهاد می‌شود یکبار دیگر این گزارش را مرور کنید. به نظر این رویداد تا حدودی حال و روز بازار را روشن می‌کند و البته به دنبال خود تحولات ارزی را به همراه خواهد داشت.

و موضوع سوم، مربوط به نرخ بهره است. برخی تغییر و تحولات و مداخله هفته گذشته بانک مرکزی در بازار اوراق، این ذهنیت را ایجاد کرده که سیاستگذار در پی چرخش فرمان و کاهش هزینه پول در بازار است. بسیاری بر این عقیده‌اند که با نزدیک شدن به زمان سررسید گواهی سپرده 30 درصدی و سر و سامان گرفتن نسبی بازار دلار توافقی، بانک مرکزی در مسیر اصلاح سیاست‌های پولی قرار گرفته است. به نظر در سه هفته پیش رو، اعلام رسمی سیاست‌های بانک مرکزی در نرخ بهره، یکی از مهم‌ترین رویدادهایی است که می‌تواند منجر به نوساناتی در تمامی بازارها شود. البته این نکته را هم داخل پرانتز اشاره کنیم، با چهره‌ای که از نقدینگی در بازارها می‌بینیم، بعید می‌دانیم که میزان کاهش نرخ سود بیش از 2 – 3 درصد باشد و لذا بهتر است انتظارات را کمی تعدیل کنیم تا به یکباره سورپرایز نشویم.

البته در این بین، تصمیمات اقتصادی دولت و اخبار 3 گروه خودرو (بحث واگذاری تودلی‌ها)، بانک (به جریان افتادن بررسی لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام) و پالایش (اصلاح احتمالی فرمول نرخ بنزین و فرآورده‌ها) و البته تحولات بازار ارز (آزاد و توافقی) را خواهیم داشت که در روند بازار موثر خواهد بود. ضمن اینکه این موضوع را فراموش نکنیم که تا پایان سال عرضه اولیه‌های بسیاری از سوی دو شرکت بورس و فرابورس رقم خواهد خورد و لذا همین مساله در کنار نیاز دولت به تجهیز منابع از بورس می‌تواند عاملی برای جلوگیری از ریزش دامنه‌دار بازار باشد.

اما به سراغ بازار برویم. بازاری که با فشار عرضه آغاز کرد. با گذر از یکساعت ابتدایی با حمایت نسبی حقوقی‌ها یک تعادل نسبی در برخی از نمادها برقرار شد. اما در نیمه دوم بازار موج جدیدی از عرضه رسید و در نهایت حدود 80 درصد نمادها با افت قیمت و یا صف فروش به کار خود خاتمه دادند. به نظر برای امروز هم در نیمه نخست درگیر فشار عرضه باشیم اما برآورد ما این است که با گذر از یکساعت ابتدایی، تعداد نمادهای بیشتری به تعادل رسیده و به مرور از میزان نگرانی معامله‌گران کاسته شود. اما به نظر می‌رسد بازار برای برگشت قطعی، نیاز به کف‌سازی و کمی دست‌به‌دست شدن در این نقاط داشته باشد.

2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش معاملات

3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* ژنو ۲۴ و ۲۵ دی ماه میزبان دور سوم گفت‌وگوهای ایران و ۳ کشور اروپاییِ عضو برجام و همچنین معاون مسئول سیاست خارجیِ اتحادیه اروپاست. گفت‌وگوهایی که دور نخست‌ آن مهر امسال در حاشیهٔ نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و دور دوم آن هم ۹ آذر در ژنو برگزار شد.

* منابع آگاه فلسطینی گفتند، جنبش حماس درباره توافق سه‌مرحله‌ای آتش‌بس در غزه انعطاف‌پذیری نشان داده است.

* مجلس در جریان بررسی ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه ۱۴۰۴ بند مربوط به اختصاص ارز به واردات خودروی نو و کارکرده را اصلاح کرد.

* محمد شریعتمداری مدیرعامل هلدینگ خلیج‌فارس گفت: این هلدینگ در نظر دارد، پتروشیمی آبادان و امیرکبیر را خریداری کند. پتروشیمی اروند خریدار پتروشیمی آبادان خواهد بود.

4) بررسی صنایع :

* در گروه پالایشی فشار فروش جدی در اکثر نمادها را داریم و این در شرایطی است که برخی از نمادها برای امروز و فردا به سطوح حمایتی مهمی می‌رسند. بر اساس دیتای منتشر شده توسط میز صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس، از ابتدای مهر ماه سال جاری کرک‌اسپرد فرآورده‌ها از پائین‌ترین حد خود در تابستان فاصله گرفته و با شیب ملایمی روند افزایشی گرفته است. در بین پالایشی‌ها، کرک اسپرد شراز و شبریز به آذر سال گذشته بازگشته است. اما در مابقی پالایشگاه‌ها هنوز مقداری اختلاف بین عدد امسال و سال گذشته وجود دارد. با این حال روند در کلیه شرکتها مطلوب بوده است. از این جهت می‌توان گفت که احتمالا این دو نماد گزارش 9 ماهه مطلوب‌تری خواهند داشت. ضمن اینکه در بازار شایعاتی مبنی بر تحقق سود مناسب شتران در گزارش 9 ماهه به گوش می‌رسد و به همین دلیل است که شتران در بازار دیروز خریداران بهتری داشت. به نظر با برقراری تعادل در پالایشی‌ها، نمادهایی نظیر شبریز، شتران و شراز در کانون توجهات قرار بگیرند.

* در گروه فلزی و معدنی، همه نگاه‌ها به فولاد است که روز گذشته مورد توجه ویژه حقوقی‌ها بود و در همین راستا تصور می‌کنیم که برای امروز در سایر نمادها فضا رو به بهبود برود. در این گروه منفی‌های هرمز را با توجه به اصلاح روزهای اخیر و حجمی که بین سهامداران حقیقی و حقوقی جابجا شد، برای خرید جذاب می‌بینیم. اما کمی هم درخصوص نماد تازه‌وارد سیسکو صحبت کنیم. نمادی که در تاریخ 12 دی ماه به قیمت 330 تومان عرضه اولیه شد و روز گذشته در قیمت‌های 390 تومانی به تعادل رسید. حال پرسشی که مطرح می‌شود این است که آیا در این قیمت‌ها خریدار باشیم یا خیر ؟! برای پاسخ به این پرسش نیاز است مختصر نگاه بنیادی به فضای سودسازی شرکت داشته باشیم. سال مالی سیسکو منتهی به 30 آذر است. برآورد ما این است که شرکت در 3 ماه پایانی به سود 100 ریالی و برای کل دوره به سود 320 ریالی دست یابد. برای سال مالی جدید نیز سود شرکت حدود 700 ریال (با در نظر گرفتن دلار نیمای 70 هزار تومانی نرخ شمش 420 دلار) برآورد می‌شود. نکته مهم اینکه شرکت یک تقسیم سود نقدی در دل خود دارد. لذا با در نظر گرفتن تقسیم سود 60 درصدی و قیمت حوالی 400 تومانی، P/E-forward سهم حوالی 5.4 واحد خواهد بود. به نظر سهم گرانی نیست و شاید بواسطه تازه‌وارد بودن و حمایت حقوقی‌ها نوسان کوچکی داشته باشد.

* در گروه غذایی فضا خیلی بد نیست و برخی از نمادها با شرایط بنیادی و خبری بهتر، بیش از سایرین مورد توجهند. بازار انتظار افزایش نرخ برخی از محصولات غذایی را دارد و لذا آن دسته از نمادها که به این موضوع نزدیک‌ترند، بیش از سایرین مورد توجهند. در این گروه غبشهر معاملات عجیبی دارد. در این نماد روز شنبه 760 میلیون سهم معامله شد و روز گذشته پس از جابجایی 140 میلیون سهم به صف خرید جدی نشست. شرکت سیمان مدلل خریدار 400 میلیون سهم غبشهر در بازار شنبه (احتمالا کد به کد) بود. با توجه به نقدینگی وارد شده به این سهم، انتظار می‌رود غبشهر به مرور به روند صعودی خود تا قیمت‌های 300 تومانی ادامه دهد. در سوی دیگر غپینو را داریم که او هم پر حجم معامله شد. بحث تجدید ارزیابی و بهبود فضای بنیادی از مهمترین دلایل توجه بازار به غپینو است. به نظر اگر اتفاق منفی خاصی رخ ندهد، برای امروز معاملات روان‌تر و بهتری را در نمادهای گروه غذایی داشته باشیم.

* در گروه دارویی، برخی از نمادها پس از رشد اخیر منفی شدند و نمادهای با شرایط بنیادی بهتر و دست‌نیافتنی، فرصت خرید شدند. در این گروه هجرت با گزارش خوب 9 ماهه مجددا به صف خرید رسید. هجرت در فصل بهار 114 تومان، تابستان 126 تومان، پائیز 166 تومان و در مجموع دوره 9 ماهه 406 تومان سود شناسایی کرده است. افزایش نرخ دارو منجر به افزایش حاشیه سود شرکت‌های پخش دارو می‌شود و از این جهت می‌توان گفت که هجرت کماکان گزینه جذابی است. در سوی دیگر دزهراوی را داریم که پس از شفاف‌سازی اخیر و دریافت مجوز افزایش نرخ در طیف وسیعی از محصولات خود، با صف خرید سنگینی همراه است. به نظر دزهراوی برای سال آتی با رشد جدی سود مواجه شود و از این رو انتظار حرکت سهم به سمت اهداف 800 تومانی را داریم. و در نهایت به وپخش اشاره کنیم که روز گذشته تا مرز تعادل رفت اما با عرضه سهام از کد حقوقی‌ها به کد حقیقی‌ها با صف خرید سنگین‌تری روبرو شد. این هلدینگ دارویی اهداف قیمتی 1,800 تومانی را دنبال می‌کند.  

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 265
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24